Saturday, November 26, 2011

Katastroofist, kuumusest, kolimisest ja uutest reisikaaslastest

Ootame, millal asjad allamäge minema hakkavad, sest hetkel tundub kõik just nii ilus nagu ma oma vaimusilmas seda Austraalia elu nägin. Isegi parem ja veidi lihtsam, kui oskasin arvata.

Töönädal möödus üsna kiiresti. Ilmad on päris kuumaks läinud. Nädala esimesel poolel olid kuumakraadid üle 30 ja see tähendas lühemat tööpäeva ja vaba aega. Ühel päeval läksime meie Iisraeli sõbraga ujuma. Hüppasime tema auto peale, kui ta rahvast endaga ujuma kutsus. 5 minutit sõitu ja mingi õunafarmi juures nägime väikest veekogu. Parkisime auto ära, mina hüppasin (väga stiilselt!!!!)  üle aia. Mariel aga avastas, et okastraadiga kaunistatud aia väraval on lukk lahti ja nemad siis otsustasid iisraellasest sõbraga sealtkaudu tulla. Miks minna lihtsamat teed, kui saab ka keerulisemat teed pidi. Eksole.

Palavusega on mitmekordistunud ka kärbeste arv tööjuures. Täiesti metsik, kui palju neid on ja kuidas nad sulle sõbralikult ikka küljealla poevad. Rääkida ei saa, kuna ronivad suhu. Nina kaudu hingates satub neid ka sinna. Kerge ei ole nendega. Korraga on tavaliselt sind piinamas umbes 40-50 kärbest. Vahel ka rohkem. Kolmapäeval enam ei suutnud ja peale tööd ostsime poest 8 doltsiga endale mütside peale käivad kärbsevõrgud. Need on minu elu kõige paremini kulutatud 8 dollarit. Kindlasti! Neljapäev ja reede olid kohe teisest puust. Naersin nende väikeste vastikute olevuste üle ja tundsin ennast targa inimesena.

Kolmapäeval nägime pilvi, mis ulatusid maast taevani. Peagi saime teada, et tegemist on tulekahjuga Margaret Riveris, meist umbes  tunnikese kaugusel asuvast ilusast ookeaniäärses linnakeses. Tulekahju sai alguse metsa põletamisest, mis on siin tavaline. Kontrollitud tulekahju läks kontrolli alt ja hetkel on tegemist väga suure katastroofiga. Õhtuks oli maha põlenud 9 elamist. Asi oli päris hull neljapäeval, kui hosteli töökaaslased said vaba päeva, kuna suits oli jõudnud Manjimuppi ja töötada ei olnud võimalik. Meie tegime tööd tossu sees edasi. Kärbsed, kuumus ja valge udu sarnane toss. Seda oli nii palju, et täiesti pilvitus taevas oli päikest vaevu näha. Hetkel vaatan uudiseid ja tänase seisuga on tuli peatatud. Kokku hävis 39 elamist ja inimesed evakueeriti linnast. Tõeliselt kurb katastroof, mis on vapustanud kogu Austraaliat.

Granniest ja Stephenist niipalju, et nad meile elama ei tule, kuna nende sõbrad jõuavad järgmine nädal Manjimuppi ja nad ei taha neid lihtsalt üle lasta. Töö meie farmis oleks neil juba olemas olnud, aga kuna nad ise kutsusid oma sõbrad varasemalt Manji, siis on arusaadav, et nad ei tulnud. Asi võttis aga hoopis teise pöörde.

Samal ajal, kui iirlased alles meie pakkumist kaalusid, sain ma sõnumi Rogerilt ja Deelilt. Uurisid, kuidas meil läheb. Vastasin ja küsisin ka nende elu kohta. Deeli sõnul on neil seal farmis paar nädalat veel tööd ja edasisi plaane ei tea. Koheselt tärkas mul mõte, et pagan, nad on ju meist ainult tunnikese kaugusel. Pakkusin neile varianti, et tulgu nad siia ja siis saame maja koos üürida. 4 peale odav elamine ja veel koos inimestega, keda usaldame ja tunneme. Uurisime ka bossilt, et kas kaks töökat eestlast talle veel ära kuluks. Tema küsimus oli, et kas tütarlaps on ilus. Mariel vastas, et Deeli on väga ilus, ilusam, kui Mariel ise. Selle peale oli boss nõus ja lõime käed. Andsime koheselt Rogerile ja Deelile teada ning peale väikest mõtlemisaega saime neilt positiivse vastuse. Nad tulevad meile elama ja meiega koos tööle! Super.

Selle uudise peale olime mõlemad Marieliga õnnest sinised ja leppisime kokku, et läheme neile Frankland Riverisse esmaspäeval peale tööd järgi. Neil endal autot hetkel ei ole, aga kuna töötama ja elama hakkame niikuinii samas kohas, siis ei näe me selles probleemi. Saame hetkel meie autoga hakkama. Bossile seda mainides arvas ta sama, et ei tohiks probleemi tekkida. Siis on lootust, et saame ka samas farmis tööd teha ja neid meist eraldi kuhugi ei saadeta. Meie farm teiste Newtoni farmidega võrreldes on nagu paradiis. Boss on super, töökaaslased on veel vingemad ja tööd on alati.

Palga saime kätte, jäime rahule. Ise arvasin, et saame vähem, aga palgalehte nähes läks nägu naerule. Marieli arvele tulev raha jääb puutumata, seda niikauaks, kui võimalik. Põhjus on lihtne, kogume raha reisimiseks ja unistuste täideviimiseks. Unistustest nii palju, et Marielil on oma kindel soov, minul oma. Arvatavasti töötame siin nii kaua, kui võimalik, siis on aega ja raha,et reisida. Esialgu plaanisime Manjis alustada ja töötada 3 kuud, kuid praegu tundub, et oleme siin kauem. Kui tööd on ja raha suudame sama moodi ka edaspidi teenida, siis pole mõtet mujale liikuda. Ülejäänud poolteist aastat on aega rännata, näha ja teha küll ja küll. Seda, kas vahepeal ka Eestisse tuleme, ei oska veel öelda. Liiga kaugele pole mõtet mõelda, siin võib kõik päevapealt muutuda.

Eile oli meie ja kahe inglase lahkumispidu hostelis. Kõik pidutsesid, päris hullult. Läksime pubisse ja pärast jaurasime hostelis edasi. Pidime juba reedel sisse kolima, kuid ei saanud. Käisime võtmetel järel ja pakkisime hostelis asju, kui sain sõnumi agentuurist, et „Tere Rain, unustasime majast pilte teha ja teeme need homme hommikul. Palun ärge täna sisse kolige.“ Eino tere päevast. Lendasime siis kiirelt tagasi agentuuri, et küsida, mis värk on. Uks oli kinni ja agentuur juba suletud. Helistasime siis managerile, kes enam vastu ei võtnud. Eriti proffessionaalne käitumine ikka. Hüppasime siis autosse ja sõitsime maja juurde. Mingi buss seisis ees ja miski tolmuimeja sarnane asi tegi kõva lärmi. Uurisime asja ja tuli välja, et see oli mingi vaibapuhastusmees. Kuna terve maja on seest kaetud vaipkattega, siis peale puhastamist ei tohtinud mitu tundi seal peal kõndida. Mingi keemiline puhastus või midagi sinnakanti. Vaibad olid libedad ja toad keemia haisu täis. Istusime siis autosse ja olime veidi pettunud. Meie jaoks tähendas see veel üht ööd hostelis ja veel 60 dollarit mõttetut kulu.

Vaatasime asja teise külje alt ja leppisime olukorraga. Vähemalt saime korraliku lahkumispeo maha pidada. Mis seal ikka, väikene komistuskivi. Pealegi saime just palka ja pole hullu. Aga siiski, missugune käitumine proffessionaalselt agentuurilt. Saata SMS ja isegi mitte helistada. Lambad.

Täna läksime „väsinuna“ poodidesse asju ostma. Käisime majast läbi, et vaadata, mis olemas on ja mida vaja osta on. Meie üllatuseks olid paljud asjad majast kadunud. Elutoast oli plasma teler minema viidud. Elutoa teleka asemele oli toodud meie magamistoa telekas. Okei, suva. Voodiriideid ei olnud. Tekke, patju, midagi. Suur külmik oli asendatud sellise tavalise suuruse külmikuga, mis jääb neljale inimesele selgelt väikeseks. Saame hakkama, aga ikkagi, pettumus. Üldse tundus see maja nüüd seest veidi kahvatum, kuna maja oli tühjavõitu. Seinapildid ja kogu hubasus oli kadunud. Vaiba keemia lõhn on ikka toas. Võib olla tuli nüüd väikestest mõttetutest detailidest kokku jälle mingi jonn ja hala, aga tegelt oleme ikka valitud koduga väga rahul.

Poes maksime patjade, teki, linade, rösteri, veekeedukannu ja toidu eest kokku umbes 200 doltsi. Ulme riik on see Austraalia.  Justnimelt selle pärast, et gaasipliidi jaoks vajamineva välgumihkli hind võrdub rösteri ja veekeedukannu hinnaga. 12 dollarit. Muide see on teine röster, mis ma poole aasta jooksul ostnud olen. Misasja?!

Eks siia on vaja nipet näpet väikeseid investeeringuid teha, aga liiga palju kraami ei tahaks ka osta, kuna hiljem, autoga reisima minnes, pole seda kola kuskile lihtsalt panna. Teise nurga alt vaadates, ei saa 6 kuud päris koid ka mängida ja ebamugavalt elada. Pikemas perspektiivis on need väikesed väljaminekud eluliselt vajaminevad ja teevad elu lihtsalt palju mugavamaks. Näiteks röster on odavam, kui 4pakk õlut. Ma ikka ei saa üle oma rösterist. Saime hea hinnaga ja oleme õnnelikud.

Üldiselt hoiame poes käies sellist odavamat joont. Ostame enamasti oma toidukaubad Coles supermarketist ja just nende enda tooteid, kuna need on märgatavalt odavamad, kui muude firmade omad. Näiteks sool, pipar, munad, küpsetuspaber, piim, sai, pählivõi jne. Hinnavahe tuleb igal tootel dollar-3 dollarit odavam. Saia ostame 1 dollariga. Ülejäänud saiad ületavad 3 dollari hinna. Sai on sai, mis vahet sellel on, mis firma märk sul seal pakendi peal on. Sama on teiste asjadega.

Eriti rahul oleme oma teki, patjade ja voodipesukomplekti üle. Ilusad ja super hinnaga. Mitte väga super, aga ikkagi odavamad ja ilusamad, kui teised! J

Poest tagasi tulles tassisime asjad tuppa ja hakkasime tegutsema. Mariel hakkas asju kraamima ja mina oma autokest pesema. Eile sain lõpuks tööjuures õli ka vahetatud. Üks kutt lubas aidata, lõpuks seisin mina tema kõrval ja tema oli auto all õli sees. Andsin talle tänutäheks 6pack õlle. Õli läks kokku 3,5 liitrit, mille sain allahinatuna. Kokku maksin 4l Castroli õli eest 36 doltsi. Sama õli, mis enne sees oli. Filtri vahetasin ka ära (loe: Tom vaetas). Selle sain tasuta eelmiselt omanikult. Olen üsna õnnelik, et selle tehtud sain, sest see on mitu nädalat hinge kriipinud. Jahutusvedelikku peab ka veel ostma, sest see on otsakorral, siis peaks autoga mõneks ajaks rahu majas olema. Täna pesin maja ees päikesepaistel ta ära ka. Seest ja väljast. Samal ajal mõtlesingi, et millal huvitav küll see langus tuleb, kuna tunne oli nagu enam paremaks minna ei saagi. Päike paistab, soe on. Auto on olemas ja töökorras. Saime enda esimese maja Marieliga. Töö on olemas ja bossiga suhted väga head. Sõbrad tulevad meile elama. No tõesti, hetkel oleme õnnelikud ja eluga väga rahul. Kõik see planeerimine, muretsemine, pabistamine on ennast ära tasunud. Meile meeldib siin.

Poest ostsin ka pildiraami, kuhu sisse panin kalli vennanaise kingitud pildi, kus peal oleme meie Marieli ja Rasmusega. Hetkel seda pilti vaadates hakkab seest süda värisema ja tuju läheb kurvaks, et ei näe teda enam mõnda aega ja ei saa tema kasvamise kõrval olla. Nüüd on see pilt meil elutoas teleka kohal riiulis.
Ta on meil siin tuntud sell. Ma siin ikka keksin ja räägin oma vennapojast nagu hiina imest. Näitasin arvutist hostelis teistele pilte ja kõik teavad, kes minu elus kaks esmatähtsat Inimest on!  ;)
(Annika, sa ikka jätka meile kirjutamist, et kuidas Rassul läheb. Saame siis siin kaugel ka tema käekäikude üle uhked olla!)

Pidime täna ringreisile minema iirlastega, aga kuna eile oli nii kõva pidu, et maa värises ja täna isegi linnud ei laula, siis jäi asi homse peale. Täna oleme maja kallal tegutsenud terve päeva ja tahtsin teile ka paar rida kirja panna, sest muidu hakkavad asjad ununema ja vanadest asjadest väga niikuinii kirjutada ei viitsi, kuna emotsioonid on juba ununenud. Mõtlesimegi, et kuna nüüd on suured asjad saavutatud ja edaspidi oleme ebahuvitavad tööloomad, siis mõnda aega kirjutame blogi nädalas korra. Teine variant on iga paari päeva tagant miskit kirjutada ja siis nädala lõpus sellest üks suurem post kokku panna ja üles laadida. Ehk siis jälle, mõttetu jutt, midagi tegelikult ei muutu.

Kuna täna on meil siin kõigil raske päev olnud, siis võivad laused ka veidi udused olla. Peaks hakkama nädala sees kirjutama, muidu isa arvab äkki, et me oleme siin kogu aeg veidi udused. :D
Tegelikult see nii ei ole. Nädala sees ärkame kell 5. Magama läheme kell 20 ja pidu panemisest ei taha kuuldagi.

Ahjaa, alkoholist rääkides meenus mulle veel üks asi. Kui nädala alguses oma maja saamisest teada saime, tänasime bossi abi eest. Ta ütles selle peale naljatades oma lemmik õlleordi. Võtsime julguse kokku ja käisime neljapäeval alkopoes. Ostsime talle kasti seda õlut ja viisime eile hommikul siis tööjuurde. Kastiga kuuri jalutades nägin Jeffi, kes ladus täpselt samasugusest kastist õllesid külmkappi. Ka tema oli tänutäheks Peterile kasti tema lemmikut õlle toonud. Boss oli õnnelik. Meie oleme pugejad/asskisserid. Tänasime selle kastiga teda selle eest, et ta meie sõbrad tööle võtab ja meile maja aitas sebida.

Mis seals ikka tänan tähelepanu eest ja hakkan esimest õhtut meie uues kodus nautima (TV on 4 kanalit, millest 3 näitavad sporti, hihii).

Pilte proovin ka lisada, ei luba midagi, aga annan endast parima.
 Nillosch ja Stephen
 Õunapuid tühjendamas
 Vasakul Mariel, keskel boss Peter, paremal kutid.
 Kas selle jaoks oleks redelit vaja olnud? Kuumaga hakkan imelikke asju tegema.
 Pesin oma kaunitari puhtaks. Kodus, maja ees. 
 Meie Block.
 Maja esine.
 Meie väike tagahoov.
Maja taga, taustal on mingi kuuri taoline osmik ainadusvärkide jaoks.


AADRESS:

Graphite Road 24-15
Manjimup
WA, 6258
Australia

15 comments:

  1. Nende 9 pildi laadimiseks kulus tund. Pooled on millegi pärast tuksis. Jama. Miskit saate ehk ikka aru.

    ReplyDelete
  2. Murka ja Rain, mina näen kõiki 9 pilti.
    Lisaks veel paar näpunäidet- meie kodupood oli Wool, lihtsalt nende valik on parem. Kui lihakraami tahate osta minge laupäeva lõuna aeg poodi, siis on osad lihad allahinnatud, sest pühapäeval on pood kinni ja säilivusaeg läheneb. Sügavas saab samas neid väga edukalt hoida. Lisaks oli vanasti Colesil Shelliga ja Woolil Caltexiga diil, et üle 30 taala ostu puhul on tsekil triipkood mis teatud bensukates on liiter 4 senti odavam. Woolil on veel mingi kliendikaart millega saab need triipkoodid kaardile panna ja bensukas nad lihtsalt skännivad selle kaardi läbi. Iga ostuga saadu triipkood kehtib kuu aega. Keeruline jutt, aga uuri ise kui midagi segaseks jäi.
    Õlut ostsin mina koguaeg kastiga, tunduvalt soodsam tuleb. Samas on Manjis mitu pudelipoodi ja kuskil ikka mingit soodukat õlut on. Vahest ostsin kohe kaks kasti kui mingi eriti soodus diil kahe kastiga oli. Õlu kulub alati marjaks ära ja ega ta seistes halvaks lähe, ennem jõuad ära juua.
    Samut on üks second hand koht- Manjimup Auctions & Salvage
    26 Pritchard St, Manjimup WA 6258, Austraalia
    +61 8 9771 2852 . Sealt saab ka igasugu kola, alates mööblist,lõpetades nõudega. Samuti kui kunagi lahkute saate neile asju müüa. Astuge läbi, me ostsime sealt igasugu kola.
    Vutti saate ka seal mängida, otsige staadion üles ja kohalikud mängivad seal nädalas kaks korda vutti. Küll võtavad ka teid punti, sest taset teil on.

    Edu,
    Rein

    ReplyDelete
  3. Hei Rein,

    Tänud jälle kasuliku info eest.
    See bensu teema on hetkel Colesis ka, esmaspäeval panen paagi täis, enne kui Roxile järgi lähen, siis proovin kasutada oma tsekki.

    Alkoga on jah nii, et ostame ainult kastiga. Meie lemmik on esimesest päevast peale Tooheys. Oleme teistelt muid ka proovinud, aga see on täpselt see õige. Reedel läksime kasti järgi, aga kuna kaks kasti olid hea diiliga justnimelt Tooheysel, siis võtsime kohe kaks.

    Hea info see kasutatud asjade koht. Hüppame läbi ja vaatame, ehk leiame miskit veel et kodu ilusamaks ja paremaks teha.

    Vuti kohta niipalju, et meie boss on siinse jalka fedi miskine esimees. Arvan, et siiski on tegemist aussie rulesiga. Eks kui energiat on, siis võib uurida seda jalka asja ka.
    Ootab Rogeri ära, siis vaatab. :P

    ReplyDelete
  4. Lõpuks ometi see kauaoodatud postitus :)
    Küll on kohutav , kui harjud posti saamisega ära ja siis ühel hetkel enam ei tule ega tule:)
    No pealkiri ehmatas ikka täiega ära „ Katastroofist …“
    Uhh, hea , et teiega endiselt kõik hästi on ja õnnelikud olete. Tegelikult ma saan ju väga hästi aru, et ega ei jõuagi koguaeg kirjutada ka ;)

    Maja on väga ilus (väljastpoolt), järgmise postiga ehk tuleb mõni sisemine pildike ka ;)
    Soovin , et te oleksite ikka jätkuvalt õnnelikud ja armunud ;)

    Kallid teile mõlemale :):):)

    Kirjutan natuke ka Raini Vanaemast:

    Nagu lubatud, nii saigi vanaema teie blogiloo, väljatrükituna 38 lehekülge , 17 novembri seisuga, omale sünnipäevaks. Ta oli üliõnnelik ja nüüd, kui helistab , siis pean talle pidevalt teie $ summasid üle korrutama ( ei seisvat meeles). Teeb minu jutu põhjal märkmeid ja siis küsib üle kas ikka said õiged summad kirja ( vaja tal ju Elvile ja sugulastele edasi rääkida :)) Loeb juba mitmendat korda ja leiab ikka midagi uut, mida enne pole tähele pannud :) . Küsis veel ka luba, et kas ta võib seda ka Urvele ja Elvile lugeda anda ;)

    PS! Ilm Karla külas : täna, laupäeval + 2°C , vihma muudkui sajab ja sajab lõputult ...

    ReplyDelete
  5. Tervitused!
    Ma enam ei jõudnud postitust oodata, käisin päevas 10 korda uut postitust jahtimas, LÕPUKS TA TULI!!! Nii hea on kuulda, et Teil kõik hästi, olen kindel, et nii läheb ka edasi. Maja tundub tõesti ilus. Kalli teile.

    ReplyDelete
  6. Väga lahe, et te ikka seal huvitatud olete ja blogi ootate. Annab mulle natuke jälle kirjutamisisu. Kes see tühja ikka kirjutada viitsib. Tervita vanaema ja teisi ka meie poolt! :)

    ReplyDelete
  7. See mis teile tundub tavaline ja rutiin, on just see, miks nii mõnigi kümneid kordi päevas refreshi klõpsib ja päeva alustab ja lõpetab just blogi klikiga. Tervitused kõigile, kes end puudutatuna tundsid!

    ReplyDelete
  8. ;) huraaa, Anti tervitas mind ;)

    ReplyDelete
  9. Vinge, et nüüd teil lõpuks oma Austraalia-kodu. Ja veel parem, et eestlased endale sinna seltsiks saite.
    Kui peaksite krokodilli kohtama, siis öelge talle Rasmuse moodi "kokokoll" ja küll ta siis kartma hakkab :D.
    Veel üks vahva sõna Rasmusel: mitu õhtut läksime magama ja Rasmus muudkui korrutas "kaluputt ja kaluputt", mina muudkui vabandasin, et ma ei saa aru. Eile käis siis plõks ära, kaluputt=karupoeg Puhh :D ehk tema kaisukas.

    ReplyDelete
  10. Unustasin enne öelda, et nii toredasti kirjutasid siin Rasmusest, et mul läksid silmad kohe vesiseks :)

    ReplyDelete
  11. Eks ma püüan niipalju edasi anda, kui võimalik. Esimene öö meie uues kodus oli vaikne ja mõnus ja mugav. Ärkasin päikesepaiste peale kell 7:40 ja tegin kohvi ja vaatasin uudiseid. Kella 8 ajal helistasid mulle Mairold ja Paf, kes olid Rockcafest just tulnud ja üsna pidused. :D Päris tore oli tegelt, kuigi neist pidi üle karjuma. :D Nad on pidusena üsna jutukad. :D

    Annika: Kokokoll on väga lahe sõna. Kui nad meid kimbutama tulevad, siis ma ütlen neile kokokoll, küll nad siis solvuvad ja ümber keeravad. :P
    Kallistused väikesele Rassule onu Naini ja Maniki poolt!

    ReplyDelete
  12. väga lahe blogi ja jube hästi kirjutatud. annab kõvasti inspiratsiooni ise ka kunagi sinna kaugele maale jõuda!

    jõudu ja jaksu!

    ReplyDelete
  13. Tänud heade sõnade eest. Kulub ära. Täna kolis Roger koos Deeliga ka meile. Soccernet! :)

    ReplyDelete
  14. Hei!
    Nagu eelnevad kommiad on öelnud ja ma kordask veelkord, et tõesti väga hästi kirjutatud blogi.
    Superlix, et kõik hästi on. Kas loete netist eesti uudiseid ka või on see kallis ja pole mõtet raha ja aega sellele kulutada? Meil siis tormas jälle, niiet Rakoja platsil olev jõulukuusk kukkus juba teist korda:) Saatsin Marielile sõnumi, et skype aega kokku leppida, aga seekod ei miskit. Eks siis edaspidi.
    Jätkake samas vaimus ehk olge ikka tublid nagu siiani.
    KALLID.

    ReplyDelete
  15. Kuule superlux maja ju!
    venna, ma pole nii aktiivne suhtleja kui siin kõik teised.. aga nädalas korra ikka jõuan! Aga kõik postitused loen põhjalikult läbi. Isegi lahedam on lugeda paar postitust korraga :)
    Aga super värk on teil seal tõesti! hästi vahva, loodan et kõik edasi ka sama lahe on ja veeeeeeeeeeeel lahedam!!
    Kängurudest ka palun videot, siis saan lastele koolis näidata.. ei pea netist surfima :D:D:D:D
    Meil kohe hakkab Austraalia teema, eks ma kindlasti teid mainin :D:D:D:D:D:D


    Ok super!! Kalli kalli teile!!!!

    ReplyDelete